Uddevalla

Förstärkningar ska rädda Uddevalla-jobb

1:31 min

Uddevalla står inför stora förändringar på arbetsmarknaden när Pininfarina lägger ner om ett och ett halvt år. Arbetsförmedlingen har redan börjat förbereda sig men något storsatsning från regeringen ska man inte räkna med, säger Maria Plass, moderat ledamot av riksdagens arbetsmarknadsutskott.

– Vi ska inte komma med något varvspaket utan det gäller ju att folk kommer tillbaka till arbete, säger Maria Plass, moderat riksdagsledamot från Bohuslän.

Utav de drygt 600 som förlorar jobbet på Pininfarinafabriken så räknar man med att en del börjar pendla till Volvo i Göteborg men att det ändå blir en hel del som behöver slussas till nya jobb och skulle dessutom de cirka 300 uddevallabor som jobbar på Saab bli av med jobben så blir det ett svårt läge när arbetslösheten i Uddevalla redan är något högre än riket i övrigt.

Men Arbetsförmedlingen kommer att få en förstärkning i form av fler arbetsförmedlare och det känner sig Maria Plass trygg med.

– Efter att ha pratat med Arbetsförmedlingen här och efter att också veta vilka resurser som finns tillgängliga, och verktyg som finns tillgängliga från regeringens sida, så tror jag det finns ganska bra möjligheter och jag känner mig trygg med det, säger Maria Plass.

Och chefen för Arbetsförmedlingen, Ulrika Jörkander, är också nöjd med att få fler resurser men hon pekar också på ett annat problem.

Det saknas många gånger rätt kompetens och det ligger utanför Arbetsförmedlingens möjligheter att ge det.

– Vi kanske kommer att stå med en arbetslöshet men med fel kompetens och det är ett ännu större bekymmer egentligen. Men här måste näringsliv, skola och utbildningsväsende och Arbetsförmedlingen hjälpas åt, säger Ulrika Jörkander.