Sverige

Petzälls Twitterkonto uppges vara kapat

1:13 min

På mikrobloggen Twitter förekommer i dag uppgifter om att ledande Sverigedemokrater ska haft tillgång till Aftonbladet- och Expressenjournalisters e-post. Uppgifterna påstås komma från den avhoppade sverigedemokraten William Petzäll men Petzäll själv menar att hans konto på Twitter har blivit kapat.

Petzäll ligger intagen för behandling för sitt missbruk på ett hem i Varberg, och därifrån ska han ha publicerat mängder med koder som påstås ska kunna användas för att smygläsa journalisternas korrespondens.

– Det stämmer givetvis inte, säger SD:s riksdagsman Kent Ekeroth.

Flera av de namngivna journalisterna bekräftar också, även det på Twitter, att det rör sig om riktiga lösenord.

William Petzälls juridiska ombud uppger att Petzälls twitter-konto ska ha blivit kapat och att han inte har tillgång till vare sig telefon eller dator på behandlingshemmet.

Även Petzälls advokat menar att det inte Petzäll som publicerat uppgifterna.
– Jag har precis pratat med William Petzäll. Det är inte han. Han har vare sig tillgång till dator eller telefon, säger Anna Heurlin till Aftonbladet.

SD:s pressekreteraren Martin Kinnunen säger till P4 Sjuhärad att han flera källor till honom hävdar att någon hackat, alltså olovligen tagit sig in på, William Petzälls twitterkonto, källor Kinnunen anser vara trovärdiga.

– Skulle en såpass stor krets sitta med tillgång till olika journalisters mailkonton, det faller på sin egen orimlighet.

SD-ledaren Jimmie Åkesson uppger i ett pressmeddelande att anklagelserna som riktats mot partiet helt saknar grund.

"Vad som däremot gör mig upprörd är att media väljer att rikta ett drev mot oss i ett läge där uppgifternas trovärdighet var mycket oklar", skriver han.

William Petzälls lösenord fanns med i en lista som publicerades på ett internetforum i september efter att sajten Bloggtoppen.se hackats. Drygt 50 000 inloggningsuppgifter ska ha stulits.

– Det stämmer att det är vi som hackats. Jag har pratat med mitt webbhotell och vi har stängt ned sajten nu. Totalt har vi 50 000 konton ungefär och vi får förutsätta att allas uppgifter har läckts, säger Jimmy Holmlund, ansvarig för sajten Bloggtoppen.se, till Aftonbladet.se.

Holmlund upptäckte i dag att sajten hade hackats och överväger att kontakta polis


André Rickardsson, IT-säkerhetsexpert på Bitsec, uppmanar de som har ett konto på Bloggtoppen.se att ändra sina lösenord.
-Alla måste snabbt som sjutton gå in och ändra sina lösenord på alla ställen. Folk använder samma lösenord överallt, säkert också till e-postkonton på jobbet, säger han.
-Säkerhet är en illusion. Vill man göra intrång så gör man det.

En textfil med hashkoder tillhörande tiotusentals konton ligger ute på nätet. Med koderna kan lösenorden knäckas med hjälp av lättillgängliga program.
– Lyckas de hacka så publicerar de alltid. Det är själva syftet, att få en skalp och ett erkännande, säger Rickardsson och fortsätter:
– Det är någon som har haft djävligt roligt i dag. Den killen går nog på moln.

Att även Petzälls uppgifter finns med i textfilen ser Rickardsson som en stark indikation på att SD-ledamotens Twitterkonto är kapat.