Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
P4 Väst granskar

Dålig koll i kommunala Edshus

Publicerat onsdag 26 oktober 2011 kl 06.09
Edshus vd: "Det går lite snabbt ibland"
(2:14 min)
Edshus vd Lars-Olof Edsberger och P4 Västs Elisabeth Cederblad går igenom bostadsbolagets fakturor. Foto: Lars-Göran Svensson/P4 Väst.

Dålig kontroll av hantverkare och deras fakturor kan ha kostat bostadsbolaget Edshus i Dals-Eds kommun hundratusentals kronor varje år. Uppföljningen av hur lång tid målning och tapetsering av lägenheter tagit har varit närmast obefintlig.

Det kommunala bostadsbolaget Edshus i Dals-Ed har använt samma målarfirma i 16 år för nästan alla arbeten i bolagets fastigheter. De senaste fem åren har firman fakturerat mellan en och en och en halv miljon om året vilket motsvarar heltidsarbete för mer än två personer året runt.

Och allt har skett på löpande räkning. Tidsåtgången har varit upp till målarfirman att avgöra.

– Historiskt tror jag att man har avtalat mycket muntligen med målare och så. Det har varit mycket löpande beställningar, säger Edshus vd, Lars-Olof Edsberger.

P4 Västs genomgång av samtliga fakturor de senaste två åren, visar att målarfirman, i vissa fall har fakturerat mer än 200 timmar för att måla och tapetsera en tvårumslägenhet. Enligt flera andra målare som vi talat med vore hälften så lång tid en rimlig tidsåtgång.

Men trots att Lars-Olof Edsberger själv attesterar hantverkarnas fakturor har han inte tidigare reagerat på att tidsåtgången varit hög.

– Det går lite snabbt ibland. Det får jag erkänna.

Bor du själv hos ett kommunalt bostadsbolag? Vilka erfarenheter har du? Känner du igen dig i vår rapportering från Dals-Ed och vill dela med dig av ett tips?

Kontakta vår reporter #link=274627#

E-post: elisabeth.cederblad@sverigesradio.se
Telefon: 0522-67 00 58
Twitter: #link=282809#

Du kan också lämna tips via SR:s krypterade tjänst#link=282860#

Är det kommunala bostadsbolaget i Dals-Eds kommun.
Antal lägenheter: 478 stycken
Vinst 2010: 1,7 miljoner kronor
Kostnad för underhåll 2010: 7 miljoner kronor
Anställda: 4 personer
Invånare i kommunen: 4 662

(Källa: Edshus och SCB)

Varför gör vi granskningen?

Under det här året har fusk i byggbranschen ofta varit på tapeten. Det har handlat om den otympliga förvaltningen med dålig kontroll inom Göteborgs stad. P4 Väst ville undersöka hur det ser ut i vårt område.

Vi valde att titta närmare på bostadsbolaget i den minsta kommunen i vårt område, Dals-Ed. Där hittade vi fakturor från en målerifirma som vi ifrågasatte. Vi granskade alla fakturor från den här målerifirman under 2009 och 2010.

Det visade sig att inte heller det minsta kommunala bolag har full kontroll på vart hyresgästernas pengar tar vägen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".