P4 Väst granskar

Dålig koll i kommunala Edshus

2:14 min

Dålig kontroll av hantverkare och deras fakturor kan ha kostat bostadsbolaget Edshus i Dals-Eds kommun hundratusentals kronor varje år. Uppföljningen av hur lång tid målning och tapetsering av lägenheter tagit har varit närmast obefintlig.

Det kommunala bostadsbolaget Edshus i Dals-Ed har använt samma målarfirma i 16 år för nästan alla arbeten i bolagets fastigheter. De senaste fem åren har firman fakturerat mellan en och en och en halv miljon om året vilket motsvarar heltidsarbete för mer än två personer året runt.

Och allt har skett på löpande räkning. Tidsåtgången har varit upp till målarfirman att avgöra.

– Historiskt tror jag att man har avtalat mycket muntligen med målare och så. Det har varit mycket löpande beställningar, säger Edshus vd, Lars-Olof Edsberger.

P4 Västs genomgång av samtliga fakturor de senaste två åren, visar att målarfirman, i vissa fall har fakturerat mer än 200 timmar för att måla och tapetsera en tvårumslägenhet. Enligt flera andra målare som vi talat med vore hälften så lång tid en rimlig tidsåtgång.

Men trots att Lars-Olof Edsberger själv attesterar hantverkarnas fakturor har han inte tidigare reagerat på att tidsåtgången varit hög.

– Det går lite snabbt ibland. Det får jag erkänna.