Orust

Ulla investerade miljoner i solkraft

8:01 min

På fredag invigs en av Sveriges större solcellsanläggningar. Ulla Keyling som bor på Bjönnigården på Orust tvekade inte att investera pengar och tid i bygget då det stod klart att hon var en av dem som skulle få investeringsbidrag från staten.

– Nu är jag en sådan här våghalsig kvinna så jag tvekade egentligen aldrig utan kastade mig in i det här projektet, och jag tror att det här kommer att gå bra.

Det har kostat 2,5 miljon kronor att sätta upp tre långa rader av solcellspaneler på åkern utanför Ulla Keylings hus. Staten bidrog med 1,1 miljon kronor med ett så kallat energistöd, resten av pengarna har hon fått låna av banken. Först om tio år tror hon att hon kan börja tjäna pengar på den el som solcellerna producerar. Kombinationen affärsidé och miljötänk var det som lockade Ulla Keyling:

– Först och främst tycker jag att solel är en fantastisk grej, den är tyst och ren. Solen producerar så otrolig mycket energi som kan omvandlas till växelström. Att jag sedan kunde få en intäkt av det här var ju plus i kanten, säger hon.

Men alla är inte lika förtjusta. Precis som när det ska byggas vindkraft runt om i vårt område, är det närboende som rynkar på näsan.

– Alla som inte bor just här tycker det är jättehäftigt, men alla som kanske är berörda och måste gå förbi här tycker att det är lite störande, säger Ulla Keyling.