Polska tandläkare kan hjälpa tandläkarbrist

Det är brist på tandläkare, nu vill folktandvården lösa problemet med hjälp av polska tandläkare.
 Socialstyrelsen har varnat för att antalet svenska tandläkare minskar med 35 % de närmaste 15 åren. Ett problem, säger Eva Behrens, områdesdirektör för Folktandvården i Fyrbodal.

-Jag tycker det ser oroande ut. Vi måste hitta nya vägar , ett sätt kan vara att rekrytera tandläkare men den nya polska tandläkarutbildningen, säger Eva Behrens.
Det har varit svårt att rekrytera tandläkare till Fyrbodal, Dalsland, Bohuslän och Trollhättan Vänersborg och Lilla Edet, de senate åren. Förra året försökte man med rekrytering i Tyskland och anställde fem personer.
-Tre av de fem har sagt upp sig och kommer att återvända till Tyskland, berättar Eva Behrens och tycker att det är lite för dåligt utdelning på allt det arbete de lagt ner på den rekryteringen.
Det är svårt att rekrytera tandläkre till glesbygden. Det finns två tjänster i Åmål, nu försöker man hitta sökande till dem genom att annonsera i annorlunda tidningar som tidningar om jakt och fiske.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".