Mettalfacken i Europa möts idag

Metallfacken som organiserar bilarbetarna i Europa jobbar vidare med att jobba fram en enad front mot hotet från flera biltillverkare att lägga ner fabriker eller säga upp folk om bilarbetarna går med på försämrade villkor. Idag träffas fackkrepresentanter i Stockholm för att jämföra de avtal som finns.

Redan tidigare har metallfacken på Saab i Trollhättan och Opel i Rüsselsheim kommit överens om att man inte ska spela ut mot varandra i kampen om att få tillverkningen av GM:s mellanklassbilar.
I praktiken innebär det att man inte går utanför de ramar som de centrala avtalen i respektive länder sätter upp. Och det är just de här avtalen som en arbetsgrupp som består av olika europeiska metallfackrepresentanter ska gå igenom riktigt noga idag.
Men även om avtalen finns har de lokala facken lyckats skapa betydligt bättre villkor än de centrala avtalen ger vilket betyder att det lokalt också går att ge upp vunna framgångar när det till exempel gäller arbetstidens längd och mycket annat.
Och just krav på längre arbetstid har ju bland annat GM fört fram i de löneförhandlingar som sker vid Opelfabriken i Rüsselsheim och som ska vara klara innan avtalet går ut den sista oktober.
När metallfacken i Europa är så överens om ingen ska gå utanför avtalsramarna för att få behålla tillverkningen kan det ändå bli så att det lokala facket kan gå arbetsgivaren till mötes när det verkligen gäller.
Men metallfackets ordförande på Saab i Trollhättan Paul Åkerlund säger att nu inte gäller bara Saab och Opel.
De förhandlingar som de europeiska metallfacken har nu kommer att visa sig mycket viktiga inför framtiden. För hela bilindustrin i Europa är på väg att stöpas om för att den sätts under allt hårdare press och då gäller det för de anställda att ha något att sätta emot och då måste metallfacken i Europa lägga upp strategin gemensamt.
Jörgen Winkler

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".