Gamla Möbelkompaniet i Dals Ed målades om för nära en kvarts miljon att måla om utan att någon upphandling. Foto: Lars-Göran Svensson.
P4 Väst granskar

Edshus struntade i upphandling

Möbelkompaniet målades om för en kvarts miljon
1:43 min

Den tidigare möbelaffären Gamla Möbelkompaniet i Dals Ed målades om för nära en kvarts miljon att måla om utan att någon upphandling gjordes.

Gamla Möbelkompaniet är ett stort trähus i utkanten av Eds centrum och  var tidigare en möbelaffär. Edshus har byggt om och gjort sex  lägenheter och en lokal till kommunens dagmammor i huset. När fasaden skulle målas om 2009 anlitades den målarfirma som Edshus anlitat i 16 år nu. Jobbet lades ut utan att några anbud togs in säger Edshus förre vd, Claes Hellberg:

– Det berodde på att vi hade en pålitlig, duktig entreprenör upphandlad då. Sen bedömde vi väl inte från början att projektet skulle bli så omfattande som det blev.   

Arbetet utfördes på löpande räkning och materialet betalades av Edshus AB. Något besiktningsprotokoll har inte upprättats. Och när jobbet var klart hade målarfirman lagt ner 20 arbetsveckor. Räkningen för själva arbetet slutade på 246 000 kronor, en summa så stor att det borde gått ut på offentlig upphandling, för att få lägsta pris och värna om hyresgästernas pengar. Och i efterhand tycker Claes Hellberg att de kunde tagit in anbud från fler firmor:

– Hade jag vetat att det skulle komma att kosta så mycket från början, hade man kunnat överväga att handla upp det.

Eftersom inga anbud togs in, finns inga givna svar på vad som är en rimlig tidsåtgång för att måla om Gamla möbelkompaniet. P4 Väst ber därför en annan målarfirma att titta på huset. Han säger att han kunde gjort jobbet för 90 000. Men Claes Hellberg tror inte att det hade varit möjligt:

– Det kan han ju säga i efterhand. Det är klart att jag inte tror att han kunde gjort det för 90 000.

Är det kommunala bostadsbolaget i Dals-Eds kommun.
Antal lägenheter: 478 stycken
Vinst 2010: 1,7 miljoner kronor
Kostnad för underhåll 2010: 7 miljoner kronor
Anställda: 4 personer
Invånare i kommunen: 4 662

(Källa: Edshus och SCB)

Lyssna på hela reportaget här

Här kan du lyssna på de längre reportage som P4 Västs reporter Elisabeth Cederblad har gjort om det kommunala bostadsbolaget Edshus i Dals Ed.

Varför gör vi granskningen?

Under det här året har fusk i byggbranschen ofta varit på tapeten. Det har handlat om den otympliga förvaltningen med dålig kontroll inom Göteborgs stad. P4 Väst ville undersöka hur det ser ut i vårt område.

Vi valde att titta närmare på bostadsbolaget i den minsta kommunen i vårt område, Dals-Ed. Där hittade vi fakturor från en målerifirma som vi ifrågasatte. Vi granskade alla fakturor från den här målerifirman under 2009 och 2010.

Det visade sig att inte heller det minsta kommunala bolag har full kontroll på vart hyresgästernas pengar tar vägen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".