Edshus vd, Lars-Olof Edsberger och Gösta Schagerholm, ekonomiansvarig på Edshus. Foto: Lars-Göran Svensson/P4 Väst.
Dålig koll i allmännyttan

16 år med samma målarfirma

Edshus upphandlar inte hantverkare
5:40 min

Underhållsarbeten i Edshus lägenheter i Dals-Ed görs på löpande nota. Hantverkarna direktupphandlas varje gång. Ramarna för jobben är oklara och efterkontrollen görs muntligt.

Den målarfirma som Edshus anlitar har fått jobben utlagda på löpande räkning i 16 år. Under den tiden har tjänsten upphandlats en gång, 2004. Bolagets vd, Lars-Olof Edsberger håller med om att hantverksjobben borde upphandlas.

– Vi har efterlyst ramavtal många gånger och kommer att upphandla hantverkstjänster under hösten, vintern.

Han säger att de är angelägna om att efterleva upphandlingslagen och få ordning på den här frågan.

Förra året skärptes Lagen om offentlig upphandling och gjordes tydligare. När en myndighet köper tjänster för mer än 287 000 på ett år ska tjänsten upphandlas. Brott mot upphandlingslagen kan ge ett vite på mellan 10 000 och 10 miljoner.

Det kommunala bostadsbolaget Edshus i Dals ed har anlitat samma målarfirma i 16 år och de senaste fem åren har företaget fakturerat mellan 1,2 - 1,5 miljoner per år.

Tjänsten har upphandlats en gång, 2004. Då togs anbud in från tre olika målarfirmor. Därefter har avtalet förlängts ett år i taget.

Edshus förre vd, Claes Hellberg bekräftar att målerijobben bara upphandlats en gång. Han säger att de stämt av marknaden ungefär en gång per år. Det innebär att de haft muntlig kontakt med andra firmor.

– Ofta var det bara telefonkontakt. Muntlig kontakt helt enkelt med målarna i närområdet.

Något skriftligt anbudsförfarande har det alltså inte varit. Claes Hellberg säger att han kanske kan ha några anteckningar kvar.

– Det är möjligt, jag har inte tittat efter.

Att de valt bort att upphandla hantverkstjänsterna beror enligt Hellberg på att de inte sett några behov. Det räckte att stämma av muntligt.

Under eftermiddagen deltog Edhus styrelseordförande Martin Carling i P4 Västs program Puls. Där berättade han att Edshus kommer ha ett extra styrelsemöte efter P4 Västs avslöjanden.

– Vi ska också inleda en oberoende undersökning, säger han till P4 Väst.

Är det kommunala bostadsbolaget i Dals-Eds kommun.
Antal lägenheter: 478 stycken
Vinst 2010: 1,7 miljoner kronor
Kostnad för underhåll 2010: 7 miljoner kronor
Anställda: 4 personer
Invånare i kommunen: 4 662

(Källa: Edshus och SCB)

Lyssna på hela reportaget här

Här kan du lyssna på de längre reportage som P4 Västs reporter Elisabeth Cederblad har gjort om det kommunala bostadsbolaget Edshus i Dals Ed.

Varför gör vi granskningen?

Under det här året har fusk i byggbranschen ofta varit på tapeten. Det har handlat om den otympliga förvaltningen med dålig kontroll inom Göteborgs stad. P4 Väst ville undersöka hur det ser ut i vårt område.

Vi valde att titta närmare på bostadsbolaget i den minsta kommunen i vårt område, Dals-Ed. Där hittade vi fakturor från en målerifirma som vi ifrågasatte. Vi granskade alla fakturor från den här målerifirman under 2009 och 2010.

Det visade sig att inte heller det minsta kommunala bolag har full kontroll på vart hyresgästernas pengar tar vägen.

Bor du själv hos ett kommunalt bostadsbolag? Vilka erfarenheter har du? Känner du igen dig i vår rapportering från Dals-Ed och vill dela med dig av ett tips?

Kontakta vår reporter #link=274627#

E-post: elisabeth.cederblad@sverigesradio.se
Telefon: 0522-67 00 58
Twitter: #link=282809#

Du kan också lämna tips via SR:s krypterade tjänst#link=282860#

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".