Katarina Gip arbetar med upphandlingsfrågor på Dalslands kommunalförbund. Foto: Lars-Göran Svensson.
P4 Väst granskar

Upphandling het fråga i Dalsland

Upphandling av hantverkstjänster är en rykande aktuell fråga i dalslandskommunerna. Just nu pågår ett gemensamt arbete för att upphandla hantverkstjänster och skriva ramavtal med lokala hantverkare genom Dalslands kommunalförbund.

Katarina Gip som leder det arbetet har bjudit in till frukostmöten med hantverkare och tjänstemän under hösten.

– Över hundra hantverkare och företagare har kommit på de här mötena. Intresset är stort och de är angelägna om att få vara med på upphandlingen.

Det kommer alltså att göras gemensamma upphandlingar i Dalsland med ramavtal med olika hantverkare i kommunerna.

Och det finns behov av en uppryckning. I vissa kommuner görs ingen upphandling alls med hantverkare som utför underhållsarbeten åt bostadsbolagen. Så är det i Dals Ed och Bengtsfors. Båda bolagen kommer att skriva ramavtal  till årsskiftet.

Åkab i Åmål  har ramavtal med lokala hantverkare och har också egna anställda i bolaget. Så är det också på Valbohem i Färgelanda och Mellbo i Mellerud, men rör- och elarbeten köps in till varje enskilt jobb.

Så behoven ser lite olika ut och frågan är så klart viktig säger Katarina Gip.

– Det är ju alltid bra att göra en upphandling för att få konkurrens samtidigt som man vet vad ett arbete kommer att kosta när man får in priser på det.

Är det kommunala bostadsbolaget i Dals-Eds kommun.
Antal lägenheter: 478 stycken
Vinst 2010: 1,7 miljoner kronor
Kostnad för underhåll 2010: 7 miljoner kronor
Anställda: 4 personer
Invånare i kommunen: 4 662

(Källa: Edshus och SCB)

Lyssna på hela reportaget här

Här kan du lyssna på de längre reportage som P4 Västs reporter Elisabeth Cederblad har gjort om det kommunala bostadsbolaget Edshus i Dals Ed.

Varför gör vi granskningen?

Under det här året har fusk i byggbranschen ofta varit på tapeten. Det har handlat om den otympliga förvaltningen med dålig kontroll inom Göteborgs stad. P4 Väst ville undersöka hur det ser ut i vårt område.

Vi valde att titta närmare på bostadsbolaget i den minsta kommunen i vårt område, Dals-Ed. Där hittade vi fakturor från en målerifirma som vi ifrågasatte. Vi granskade alla fakturor från den här målerifirman under 2009 och 2010.

Det visade sig att inte heller det minsta kommunala bolag har full kontroll på vart hyresgästernas pengar tar vägen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".