Saab

Kineser köper Saab

Saab är på väg att bli kinesiskt. Youngman köper 60 procent, och Pang Da 40 procent av Saab. Men helt klart är inte affären, bland annat ska General Motors godkänna de två företagen som nya ägare av Saab.  

När P4 Väst tidigt imorse pratade med Victor Muller, Saabs vd, berättade han att Youngman och Pang Da köper Saab för sammanlagt 900 miljoner kronor.

Men det återstår mycket innan affären är i hamn. Bland annat ska General Motors, som säljer delar till Saabs produktion, godkänna en affär.

--  Det blir inte helt enkelt att övertyga GM men jag tror inte det kommer bli ett problem. I framtiden kommer Saab vara en stabil köpare av delar, säger Muller.

Muller säger också att produktionen av bilar ska bli kvar i Trollhättan.

– Pengar som Youngman och Pang Da går in med kommer gör att vi kan producera bilar igen, även nya modeller, säger Muller.

Muller fortsätter och säger att hans uppgift var att rädda Saab, vilket han anser att han gjort.

– Gjorde vi det på det sättet jag hoppades på? Nej. Men räddade jag företaget? Ja, säger han.

Fråga

GM: ”Saab måste nu kommunicera med oss”

ral Motors vet inte när de kan ta ett besked. Foto: Scanpix/Paul Sancya.

#text=4771441#Saabs förra ägare, måste godkänna affären med Youngman och Pang Da. Men på GM vet man inte mycket.

– Det är upp till Saab att kommunicera med alla leverantörer, säger James Cain, presstalesman på General Motors.

Antonov vill ha tillbaka miljardbelopp

#text=4771374#Vladimir Antonov såg länge ut att att bli räddningen för Saab, men nu när Saabsiktet är inställt på kinesiska Pang Da och Youngman väljer han att dra sig ur helt.

"Avtalet betyder mycket"

#text=4771064#redan kinesiskt, och nu snart även Saab. Nu tror Fredrik Sidahl, ordförande för Fordonskomponentgruppen, på en bra framtid.

Anställd: ”En bra lösning”

#text=4771608#är en av dem som jobbar på Saab. P4 Väst träffade honom på stan i Trollhättan och han var nöjd med morgonens besked.

Victor Jensen

Victor Jensen, P4 Väst

victor.jensen@sverigesradio.se
0522-67 00 64

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista