Saab

Antonov vill ha tillbaka miljardbelopp

Den ryske bankmannen Vladimir Antonov såg länge ut att att bli räddningen för Saab, men nu när Saabsiktet är inställt på kinesiska Pang Da och Youngman väljer han att dra sig ur helt.

– Allt engagemang avslutas ju i och med detta, i Saab och i Swedish Automobile framföra allt, säger Lars Carlström Antonovs talesman i Sverige. 

Hittills har Vladimir Antonov investerat runt 1,4 miljarder kronor i Saabs ägarbolag, pengar som har gått till både aktieköp och lån.

Men dom pengarna vill han nu alltså ha tillbaka. Förutom Saab så består Swans tillgångar av sportbilstillverkaren Spyker, en verksamhet som också den är till salu.

Enligt Swan kommer man förlora runt 630 miljoner kronor om affären med de kinesiska företagen går igenom. Vad sluträkningen blir för Vladimit Antonov är inte klart, enligt Lars Carlström.

– Jag tror att det är för tidigt att spekulera och säga exakt vilka summor man förlorar och inte förlorar. Det får man sätta sig ner och analysera och se exakt var värdena ligger. Eftersom Spyker fortfarande finns kvar som en tillgång så måste man se vilket värde det bolaget har.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".