1 av 2
2 av 2

”Just nu biter Yan mer än dollar”

"Ingen dålig tajming"
1:38 min

Två topprubriker i nyhetsflödet i dag:

  • Kina redo att stötta Europas krisfond.
  • Kinesiska företag köper Saab.

Det säger en del om maktförskjutningen i världsekonomin. Kineserna regerar.

Den senaste Saab-nyheten som jag hittar i China Dailys engelskspråiga nätupplaga handlar om att Geely förnekar sitt intresse för Saab. Men Geely köpte Volvo förra året.

Både Volvo och Saab hade amerikanska ägare för något år sedan. Nu är det kineserna som har räddat jobben i både Göteborg och Trollhättan, nu är det China Town i Torslanda och på Stallbacka. Allt går att köpa med pengar, och just nu biter yan mer än dollar. Kommunistiska kapitalister utmanar demokratiernas kapitalister.

Än är det inte Pang Da på rödbetan. Saab skall passera en del farthinder på vägen, det kinesiska superdepartementet NDCR, Riksgälden, Europeiska Investeringsbanken, underleverantörer och GM, som fortfarande spökar för Saab. Men de som i sista ändan avgör Saab:s framtid är bilköparna. Där finns den verkliga makten.

Vad har de tilltänkta kinesiska ägarna för avsikter på sikt? Frågan ställs redan, Ja, det lär visa sig.

I dag kan bilbyggarna och ingenjörerna på Saab käka kinamat och sträcka på sig. De har svettats och lidit, de har fått se sina lönebesked förvandlade till ett lotteri, de har varit osvikliga i sin tro på Saab när andra skrivit nekrologer.

Förresten: I dag är det Bilens dag. Det var ingen dålig tajming.

   


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".