Svinesund

Polisen kan inte bekämpa människosmuggling

1:38 min

Polisen kan inte bekämpa människosmuggling eller användandet av illegal arbetskraft. Utlänningslagen kräver bevis som inte polisen kan skaffa fram på grund av bristen på resurser.

Efter polisens tillslag mot fastigheten i Svinesund där illegala flyktingar bodde utreds nu varken människosmuggling eller svartjobb.

Det enda som utreds är brott mot lagen om hotell och pensionatrörelse eftersom fler än nio personer bodde i huset.

– Det är hela tiden telefonavlyssning och arbete med tolkning, vilket är mycket kostsamt. Bara det faktumet gör att vi inte har resurserna att utreda sådana här brott, säger Lars Skoglund, biträdande chef på gränspolisen i västra götaland..

Femton personer bodde i huset i Svinesund när polisen slog till. Där levde dom i misär och arbetade i olika butiker på svinesunds handelsområde för nio tusen kronor i månaden. Av det gick tre tusen till hyra.

Men trots att det är andra gången papperslösa flyktingar upptäcks i fastigheten, och trots att fastighetsägaren är gift med ägaren till butikerna som anställt flyktingarna, så utreder man inte om det handlar om organiserad människosmuggling. Till det saknas nämligen resurser.

Att utreda ett sådant här fall kan enligt Lars Skoglund kosta flera miljoner kronor.

Bristen på resurser gör att utlänningslagens paragrafer om människosmuggling och anställande av illegal arbetskraft är svåra att efterleva.

– Arbetsgivaren löper ingen större risk. Och i princip så är det så att för att vi ska kunna få någon fälld så för nästan både arbetsgivare och arbetstagare erkänna vad sakförhållandena var, säger Lars Skoglund.

Dom som köper sin väg till Sverige har i många fall sålt mycket av sina ägodelar och vet inte att risken att bli avvisad är stor. Och det finns stora pengar i handeln med människor för den som sköter smugglingen.

– Det är mycket mer lönsamt att smuggla människor än narkotika till exempel. Så mycket pengar handlar det om. De får betala stora belopp för att smuggla sig hit, det kan röra sig om ett par hundra tusen kronor, säger Lars Skoglund.

Andreas Granath

andreas.granath@sverigesradio.se
0522-67 00 25

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista