Youngmans vd Pang Qingnian och Pang Das vd Pang Qinghua anländer till borgenärsmötet i Värnersborgs tingsrätt. Foto: Adam Ihse/Scanpix
Saab

Fortsatt produktion i Trollhättan

Saabs tilltänkta ägare Youngman och Pang Da vill satsa drygt 7 miljarder kronor i Saab de närmsta åren. 2014 ska Saab gå med vinst igen. Och produktionen ska bli kvar i Trollhättan. Men Saabs vd, Victor Muller, är orolig.

Mycket återstår innan Saab blir kinesiskt. Och Victor Muller, Saabs vd, är orolig.

– GM:s godkännande är verkligen avgörande och Youngmans och Pang Das insatser kommer vara inriktade på att framställa övertygande argument till varför affären borde godkännas, säger Muller.

Saabs öde ligger inte i företagets egna händer. Säger någon av kinesiska NDRC, Europeiska investeringsbanken, Riksgälden eller GM nej till Saab spricker affären.

I ett första skede handlar det om två miljarder för att få igång fabriken i Trollhättan igen och därefter ytterligare 5,5 miljarder för att utveckla nya bilmodeller.

Samtidigt säger sig Youngman och Pang Da vara villiga att skjuta in 20 miljarder kronor i Saab på "lång sikt". Vad det innebär är oklart.

Via en tolk berättar Youngmans vd Pang Qingnian att produktionen i Trollhättan ska fortsätta, och att det annars skulle vara bortkastade pengar att investera i Saab.

Pang Da omsätter drygt 50 miljarder svenska kronor varje år är Kinas största privatägda bilhandelsföretag.

Youngman producerar komersiella fordon, bildelar och personbilar. Youngman har drygt 8 000 anställda.

Enligt de kinesiska företagen är de inte ute efter snabb vinst utan enligt dem själva drivs deras investering av affärsintressen och en långsiktigt strategi.

– Vår investering handlar mycket om varumärket Saab, säger Youngmans vd, Pang Qingnian till P4 Väst.

Saabs rekonstruktör, Guy Lofalk, berättade på borgenärsmötet att Youngman och Pang Da vill investera miljarder, först och främst 5,5 miljarder kronor för att få i gång Saabs produktion och även säkra framtiden för företaget.

Detta innebär också att Saab tvingas varsla 500 personer för att kunna spara in drygt en miljard kronor.

Det gäller bland annat att ta fram en ersättare till Saab 9-3 men också att utveckla en mindre Saabbil samt två större modeller.

Den mindre modellen kommer i första hand säljas i Kina.

Om affären går igenom innebär det att Youngman kommer äga 60 procent av Saab och Pang Da 40 procent.

– Produktionen kommer finnas kvar i Trollhättan, det är viktigt för kärnan i företaget, säger Pang Qingnian.

Trollhätteson kan bli Saabs nya vd

Martin Larsson. Foto: Victor Jensen/P4 Väst.

#text=4774980#kan ta över Victor Mullers roll som vd för Saab. Men själv är han förtegen.

– Det där kommenterar inte jag, säger Larsson till P4 Väst och ler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".