Youngmans vd, Pang Qingnian, Saabs vd Victor Muller och Pang Da:s vd Pang Qinghua.
Saab

Saab varslar 500

Muller: "Jag är otroligt ledsen"
0:30 min

Biltillverkaren Saab vill säga upp 500 anställda i Trollhättan. Saab behöver minska sina kostnader med en miljard kronor och då är bland annat nedskärningar i personalstyrkan en del av detta.

– Jag är otroligt ledsen för det här. Men vi kan inte neka att verkligheten för företaget och Saabs förtroende hos köparna har skadats, säger Saabs vd, Victor Muller till P4 Väst.

Detta kom fram på det borgenärssammanträde som just nu pågår i Vänersborgs tingsrätt.

– Saab ska minska personalstyrka med 500 personer. Detta ska ske utöver de 1200 personer som redan har fått lämna Saab, sa utvecklingschefen Martin Larsson på borgenäsrsammanträdet.

Saab vill också betala sina leverantörer fullt ut, men det ska ske i etapper först nästa år.

Det är oklart vilka avdelningar på Saab som kommer drabbas av varslet. Men det omfattar Saab Automobile och Saab Automobile Powertrain.

Det finns också ett behov av personalneddragningar på tjänstemannasidan, men då vi har haft en relativt hög personalomsättning kommer det att vara begränsat.

– Det är absolut nödvändigt att vi snabbt drar ner kostnaderna och anpassar organisationen efter den situation vi nu befinner oss i. Samtidigt är det givetvis ett tungt besked att behöva ge våra anställda, som besitter stor kompetens och som, genom vår svåra tid, alltid uppvisat sådan lojalitet, säger personaldirektör Johan Formgren.

Orsaken är enligt Victor Muller helt klar.

– Vi har inte gjort en bil på sex månader, säger Muller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".