Saab

Kina-stöd till Saabaffären

Kinas industriminister Miao Wei stöder "i princip" Pang Das och Youngmans planer på att köpa Saab.

Det sa han till nyhetsbyrån Reuters i samband med en industrimässa i Kina.

Det här är det första uttalandet från regeringen i Peking om hur man ser på de båda kinesiska företagens planer på att ta över Saab.

Positiva signaler från Kina sätter press även på General Motors att godkänna affären, tror Christer Ljungwall, docent i nationalekonomi vid Handelshögskolan i Köpenhamn. Han har flera års erfarenhet från Kina som forskare och rådgivare i olika sammanhang.
– GM är en stor aktör i Kina och vill inte stöta sig med kinesiska myndigheter. Blir det klartecken från Kina blir det svårt för GM att sätta käppar i hjulet, säger han.

General Motors äger rättigheterna till Saabs nuvarande modeller och biljätten skulle kunna vara rädd för att tekniken sprids. Dessutom skulle GM kunna ha invändningar mot att ett Kinaägt Saab blir en tuffare konkurrent till GM som samarbetar med kinesiska biltillverkaren SAIC.

Christer Ljungwall tycker att uttalandet från den kinesiske ministern är svårtolkat.
– Det ger visserligen en positiv signal, men det ska inte tas som en hundraprocentig intäkt för ett utfall i en viss riktning, säger han.

Det avgörande beslutet ska fattas av NDRC (Nationella utvecklings- och reformkommissionen).
– Med NDRC är det så att ingen vet beslutets omfattning förrän det är officiellt, säger Christer Ljungwall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".