I framtiden krävs digitala biografer. Foto: Dan Hansson/Scanpix.
Mellerud

Biografer viktiga i Dalsland

Om några år är det enbart digitala biografer som gäller. Många kommuner får punga ut med flera hundratusen kronor för att få ortens biograf i ordning. Det gäller bland annat alla kommunerna i Dalsland.

– I vår kommun vill vi satsa på barn och ungdomar och barnfamiljer. Att ha en biograf på plats är viktigt. Det finns inga förutsättningen för en biograf att drivas kommersiellt på en liten ort som Mellerud och få råd till en digitalisering, säger Lars Nilsson som är kultur-och fritidsutvecklare i Melleruds kommun.

För de små kommunerna gäller det att få pengar från flera olika håll. I Dalsland har Dals-Eds kommun fått 306 000 kronor från Svenska Filminstitutet och Mellerud 220000. Bengtsfors har redan en digital bio och Åmål ska satsa på sin biograf.

En uppgradering av biograferna ligger mellan 700 000 kronor till en miljon kronor. Då handlar det också om att bygga till 3d-tekniken. Biograftekniken blir alltmer specialiserad och filmbolagen ställer krav. För en kommun kan det handla om att satsa 200 000 till 400 000 kronor trots stöd från stat och region.

En fungerande biograf är ett sätt att göra en kommun attraktiv.

– Mellerud har tjänat in investeringen på ett år om sex medborgare skulle bo kvar på grund av att det finns fullservice på bioområdet , säger Lars Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".