Rättegången i Etiopien

Rättegång mot svenska journalisterna fortsätter

Svenskarnas advokat om rättegången
6:10 min

Just nu har rättegången mot de två terroråtalade svenskarna, journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson, i Etiopien återupptagits. Åklagaren ska nu lägga fram sin bevisning inför domstolen.

Fångtransporten med de svenska journalisterna blev något försenad genom trafiken i Addis Abeba i dag. Men förhandlingarna fortsatte i morse efter två veckors paus.

Meningen är att fyra vittnen ska höras i dag. Den etiopiska journalisten Abraham Fisseha följer förhandlingarna på plats.

Han berättar att det första vittnet, som ledde säkerhetsstyrkan, sagt att styrkan följt efter journalisterna i cirka ett halvt dygn och att de hade bra kontroll på bilen genom en kikare.

De övergav bilen, satte eld på den och fortsatte till fots, sa vittnet, som också hävdade att det var ONLF som skottskadade journalisterna vid eldstriden som uppstod. Vittnet sa också att journalisterna i förhör sagt att de var där för att arbeta journalistiskt och ge visst stöd åt ONLF-gerillan.

Men de hade inte vapen vid gripande, enligt vittnet. Abraham Fisseha berättar att svenskarna var klädda i mörka kostymer och såg ut att vara vid gott mod.

Tidsplanen för rättegången är osäker. Det finns en oro hos de anhöriga och försvarsadvokaten här i Sverige för att processen nu skyndas på för mycket, så att försvaret inte hinner förbereda sig tillräckligt.

Diplomater från Sverige, USA och Tyskland finns på plats också idag för att övervaka att svenskarna får en rättvis rättegång.

Finlands ambassad i Addis Abeba uppger för Ekot att en diplomat därifrån kommer att vara med senare. Kanske blir det en sorts stafett med diplomater som vill markera närvaro.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".