M/S Hamen och en av Kustbevakningens båtar. Foto: Lisa Mattsson/P4 Väst.
Strömstad

”Inte en vinter till med M/S Hamen”

Länsstyrselsen vill inte se en vinter till med M/S Hamen i Idefjorden utanför Strömstad. Länsöverdirektör Göran Bengtsson menar att de själva nu förbereder sig för att få bort skrotfartyget.

– Vi vill ha bort det före årsskiftet. Det gäller att ha en period med tjänligt väder när man kan bogsera bort den och någon som är beredd på att ta emot skeppet, säger Länsöverdirektör Göran Bengtsson till P4 Väst.

Om inte Tandik, som den norska ägarstiftelsen heter, får bort Hamen före den 15 december kommer Länsstyrelsen kräva dom på 100 000 kronor i böter per månad som det ligger kvar.

Hur det ligger till med ägarstiftelsens nya bogseringsplan, som P4 Väst kunde berätta om i början av oktober, är oklart.

Norska sjöfartsdirektoratet har planen på sitt bord . Men Länsstyrselsen har inte sett något och Transportstyrelsen, som i så fall skulle inspektera fartyget innan en eventuell bogsering, har inte blivit kontaktade i ärendet.

Länsstyrelsen är däremot beredda att agera snabbt om inget händer före den 15 december. I så fall kommer Hamen forslas bort i Länsstyrelsen regi med hjälp av Transportstyrelsen, Kustbevakningen och Kronofogden.

– Jag tycker vi har gett dem så pass lång tid, och samhället har gett dem så många år, säger Göran Bengtsson.

P4 Väst har sökt ägarstiftelsens ordförande, Arne Öystein Holm, utan framgång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".