Norra Bohuslän

Pengabrist tvingar bort jourcentral

"Pengarna räcker inte"
1:35 min

En gemensam jourcentral i Håby mellan 17 och 22 på kvällarna, för norra Bohusläns invånare. Och stängt på jourcentralerna i Lysekil och Strömstad. Så kan framtiden se ut i norra Bohuslän.

En gemensam jourcentral i Håby mellan 17 och 22 på kvällarna, för norra Bohusläns invånare. Och stängt på jourcentralerna i Lysekil och Strömstad.

Det är förslaget som primärvårdsdirektör Göran Wennberg nu diskuterar med vårdcentralernas chefer i de fem nordbohuslänska kommunerna.

Göran Wennberg säger till P4 Väst att vårdpengen, som vårdvalet genererar, inte räcker till att driva två jourcentraler på ett så litet befolkningsunderlag som norra Bohuslän har.
– Folk från Munkedal och Tanum, som har nära till E6-an, åker hellre ner till Uddevalla och går på jourcentralen där.

Då får vårdcentralerna i Munkedal och Tanum en dubbel kostnad, säger Göran Wennberg, nämligen både för att betala folks besök på jourcentralen i Uddevalla och finansiera jourcentralerna i Lysekil och Strömstad, dit patienterna inte åker.
– Man betalar dubbelt upp och kanske mer än det och det fungerar inte.

– Pengarna räcker inte, säger Göran Wennberg.

Så nu är förslaget som primärvårdsdirektören diskuterar med vårdcentralernas chefer i Strömstad, Tanum, Sotenäs, Lysekil och Munkedal, att flytta kvällsjouren från Lysekil och Strömstad till Håby.

Det behövs inget politiskt beslut om det här, för det är en konsekvens av vårdvalet och vårdcentralernas chefer bestämmer var jourcentralen ska ligga.

Till oroliga strömstadsbor, som får långt att åka till en jourcentral i Håby, säger Göran Wennberg att det nog inte blir några större problem, nu när E6-an är så bra.

En del tror också att de privata vårdcentralerna kommer att ta över kvällsjouren, men det tror inte Göran Wennberg.
– Vi jobbar på detta tillsammanst med de privata vårdcentralerna, det hänger ihop och ingen har mer pengar än någon annan.

På frågan hur sannolikt det är att det blir en gemensam kvällsjour i Håby, svarar Göran Wennberg:
– Vi kan inte få mer pengar från politiken, så därför måste det till en förändring.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".