Vår region

Undersköterskor kan drabbas av sparkrav

"Bekymmersamt"
1:33 min

Undersköterskor och barnskötare kommer att  få betala med en sämre arbetsmiljö, när sjukhusen ska spara pengar nästa år. Det befarar Kommunalfacket i regionen. 

Personalnedskärningar och effektivare vård  står på programmet  när sjukhusen ska tvingas ge lika mycket vård fast med mindre pengar

– Vi ser bekymmersamt på det här eftersom vi ser att arbetsmiljön för våra medlemmar kommer att bli ytterligare ansträngd, säger  Eva Kärrman, som är Kommunalfackets representant i regionstyrelsens MBL-grupp.

Sjukhusen i Västra Götaland kommer att gå back med en halv miljard i år. Och det blir inga extra pengar nästa år, varken för att täcka underskottet eller för att betala för mera vård, det är budskapet från regionledningen.
Och det  kommer att fortsätta drabba framför allt dem som jobbar i akutsjukvården där man redan har dragit ner på personalen,  tror Eva Kärrman.

– Inom akutsjukvården är det barnsköterskor, undersköterskor och skötare där vi ser att vi har minskat i ganska stor omfattning till förmån för läkare och sjuksköterskor som har ökat...och då blir arbetsmiljön för våra grupper ytterst ansträngd.

– Vi dras ju också med ganska ordentliga överbeläggningar, som vi befarar kommer att öka ytterligare.

Vad menar då facket att man ska spara på istället för att skära ner på personalen?

– Jag är helt övertygad om att det går att göra besparingar på mycket annat. Se över organisationen, till exempel. Titta på vem som ska göra arbetsuppgifterna. Bättre planering.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".