Wikileaks

Assange överlämnas till Sverige

En häktning skulle innebära att Wikileaks står utan ledare
1:38 min

En brittisk domstol beslutade i dag att det inte finns några hinder för att överlämna Wikileaks grundaren Julian Assange till Sverige där han är misstänkt för våldtäkt och sexuellt ofredande.

Omgärdad av sina advokater och mängder av tv-kameror och fotografer anlände Julian Assange till the Royal Courts of Justice. En liten stund senare meddelade domaren i det som motsvarar hovrätten här att det inte fanns tillräckliga skäl för att stoppa en överlämning till Sverige. Assange och hans advokater hade anfört fyra skäl för att stoppa utlämningen, men domaren avfärdade alla fyra punkter. Julian Assange var besviken efter beskedet och menade att reglerna kring den europeiska arresteringsordern inte gjorde det möjligt för en brittisk domstol att ta ställning till vad han är anklagad för.

Assanges vän Vaughan Smith, som äger det slott utanför London där Julian Assange tillbringat de senaste  elva månaderna i husarrest, förstår att Assange är besviken. Smith menar att Assange inte har något emot att förhöras i Sverige men att en eventuell häktning skulle innebära att Wikileaks står utan ledare.

Nu har Julian Assange två veckor på sig att överklaga ytterligare en gång. Men det är inte självklart att Högsta Domstolen tar upp fallet och inte heller att han tillåts överklaga. Om Assange överklagar kan processen mycket väl fortsätta i flera månader till.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".