Marken förbereds för IKEA vid Torp. Foto: Skoob Salihi/P4 Väst
Uddevalla

Ikea dubbelt så dyrt som planerat

"Kommunen betalar två tredjedelar"
4:59 min

Hela notan för Ikeabygget, när man räknar in de pengar som Västra Götalandsregionen och Ikea själva pumpar in, är nu uppe i 631 miljoner kronor.

– Detta är ungefär vad vi har räknat med, säger, Henrik Sundström, ordförande i tekniska nämnden i Uddevalla.

Det som kostat mest är de nya vägarna, totalt beräknas de kosta 328 miljoner kronor. Hela 45 miljoner kronor dyrare än vad som var tänkt.

Hela notan för Ikeabygget, när man räknar in de pengar som Västra Götalandsregionen och Ikea själva pumpar in, är nu uppe i 631 miljoner kronor.

Enligt Henrik Sundström är det Trafikverket som räknat fel när det gäller kostnaden av Hogstorpsvägen. Enligt de första beräkningar skulle kostnaden vara 25 miljoner, men i slutändan hamnade slutnotan på drygt 100 miljoner kronor.

Vem kommer betala den dyra notan?

– Kommunen ska betala två tredjedelar och regionen en tredjedel, säger, Henrik Sundström, ordförande i tekniska nämnden i Uddevalla.

Kommer skattebetalarna eller kommunens verksamhet märka av detta?

– Den här fördyringen kommer inte påverka kärnverksamheten i kommunen.

På vilket sätt kommer skattebetalarna få tillbaka på den här investeringen?

– Det är svårt att säga, men vi har ett väldigt tryck från företag som vill komma hit i samband med att Ikea kommer till Uddevalla säger, Henrik Sundström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".