Bengtsfors

Fritids i Skåpafors läggs ner

Bengtsfors underskott drabbar fritids
1:24 min

Fritidshemmet i Skåpafors, Bengtsfors kommun, läggs ner 2013. En nödvändighet enligt kommunen som går mot ett underskott på 8 miljoner kronor inom skolverksamheten.

– Vi har en grundskola som inte klarar av att hålla sin budget och det gör att vi ser ett underskott på åtta miljoner kronor inom skolverksamheten säger kommunalrådet Per Eriksson (S).

Bengtsfors kommuns skolverksamhet har gått med underskott flera år i rad. Och i år uppgår alltså underskottet till hela åtta miljoner kronor, vilket är mycket pengar för en kommun i Bengtsfors storlek.

Nu vill man lägga ner fritids i Skåpafors för att få en större samverkan mellan fritids och grundskola i kommunen. Dessutom kommer man inte kunna avsätta dom fem miljoner kronor som man beslutat att göra varje år, för att möta den kommande pensionsvågen.

Men trots det kärva läget tror Per Eriksson ändå att man kan hålla en god kvalitet i kommunens tjänster.

– Jag tror att vi kommer klara att ha en bra kvalitativ verksamhet, men det är inte säkert att vi klarar av den om vi inte ökar våra intäkter eller kapar våra kostnader på andra områden. Och det är det som är så problematiskt, säger han.

Bengtsfors kommun bytte vid årsskiftet kommunorganisation just för att undvika att kostnaderna drog iväg för enskilda nämnder.

– Vi har bara en påse pengar tillsammans, och det är det här som är problemet. Alla vill ha en bra verksamhet, men ser man inte utanför sitt eget lilla revir så är det lätt att hamna i ett stort underskott, säger Per Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".