Torp köpcentrum
Arbetsmarknad

Jobben finns på köpcentret

Redan innan Saabs öde är avgjort har Trollhättan förlorat fler industrijobb än någon annan kommun i Sverige under 2000-talet. Samtidigt har handeln vuxit till näst största bransch efter tillverkningsindustrin, med lika många anställda som Saab.

Butiken är det nya fabriksgolvet, skriver Dagens samhälle, som publicerar siffror på hur handeln ökar och industrin minskar.

Den kommun i Sverige som förlorat flest industrijobb under åren 2000 till 2009 är Trollhättan. Där försvann 4 550 jobb inom industrin under de tio åren. Och efter det har det ju varit ytterligare varsel i samband med Saabs kris.

Förhoppningen är att Överby köpcentrum ska fortsätta växa. Men frågan är om det lyckas.

-- Osäkerheten om Saab var ett av skälen till Ikeas beslut att etablera sig på Torp i Uddevalla i stället för på Överby, säger Näringslivschefen i Trollhättan Pär Löwenlid till Dagens samhälle.

Och det är kanske Ikea, denna magnet för köpsugna, som ska kompensera Uddevalla för de förlorade 600 industrijobben, när Pininfarina slår igen. Torps köpcentrum kommer att fördubbla antalet anställda. Visserligen med jobb, som inte kan likställas med industrijobb, sämre betalda och ofta på deltid, som de är.

I alla händelser: butiken är det nya fabriksgolvet, som Dagens samhälle uttrycker saken.

VAD TROR DU? Finns de nya jobben inom handeln? #link=284098#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".