Foto: Jessica Gow/Scanpix
Hösten

Ovanligt många mycoplasmainfektioner

Luftvägsinfektioner orsakade av bakterien Mycoplasma pneumoniae ökar kraftigt i landet. Karolinska sjukhuset har påvisat mer mycoplasma än någonsin och även Umeå och Göteborg rapporterar ovanligt många fall, enligt Smittskyddsinstitutet.

En mycoplasmainfektion börjar normalt med halsont, nästäppa, huvudvärk och hosta. En tiondel av de smittade utvecklar lunginflammation. Det nuvarande utbrottet tog fart förra hösten och beräknas klinga av nästa år.

Antalet mycoplasmainfektioner ökar också kraftigt i övriga Norden. I Danmark har mellan 20 och 25 procent av de patienter som testats för mycoplasma fått infektionen. Det tyder enligt Statens Seruminstitut, danska motsvarigheten till Smittskyddsinstitutet, på att man där närmar sig en epidemi.

Spridningen av mycoplasma varierar i styrka med toppar och dalar under flera år. Enligt en dansk studie brukar man se höga toppar under två år som sedan klingar av året därefter. Liksom alla andra förkylningar toppar mycoplasma under vinterhalvåret.

Bland unga vuxna är mycoplasma den vanligaste orsaken till lunginflammation. Om patienten blir allvarligt sjuk behandlas bakterieinfektionen med antibiotika som tetracyklin eller makrolider.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".