Göran Hägglund besökte i dag Uddevalla. Foto: Marie Mattsson/P4 Väst.
Politik

Hägglund diskuterade arbetsmarknaden

"Jag frågade om arbetsmarknaden för invandrare"
1:44 min

Svårigheterna för invandrare att komma in på den svenska arbetsmarknaden var en av frågorna som kom upp på mötesplats Dalaberg i Uddevalla idag. Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund var på plats och fick svara på frågor.

– Jag är beredd att samtala om det som ni tycker är viktigast, inledde Göran Hägglund på Mötesplats Dalaberg.

Ett 20-tal personer hade kommit för att möta Göran Hägglund. Många av de som närvarade hade utländsk bakgrund och det avspeglade sig också i de frågor som kom upp.

Bland annat kom frågor om hur familjer ska kunna återförenas i Sverige och hur man ska få ett jobb på den svenska arbetsmarknaden. Ruth Makita tog upp ämnet om hur man bedömer utbildningar i andra länder.

– Jag frågade om hur politikerna tänker om att man är invandrare och kommer hit med en utbildning, men så får man inte jobb med den utbildningen.

Ruth Makita kom från Kongo för fyra år sedan och är utbildad till idrottslärare i hemlandet, men för att få jobb här skulle hon vara tvungen att läsa om hela utbildningen. Något som Göran Hägglund också tycker är ett problem.

– Arbetsgivare måste anstränga sig mer, våga titta mer på intyg, och värdera deras utbildning. Och vi måste bli bättre på att validera betyg, säger han.

Men hur vi ska bli bättre på det gick Hägglund inte närmare in på, och Men Ruth Makita var inte helt nöjd med svaret.

– Inget klart besked tycker jag, sa hon efteråt.

En annan fråga som kom upp var föräldraförsäkringen och hur den ska delas mellan mamman och pappan. Kristdemokraterna vill inte tvångskvotera, utan tycker föräldrarna själva ska bestämma.

Och trots att Göran Hägglund menar att både barn och föräldrar skulle tjäna på att mammor och pappor delar upp tiden mellan sig, tycker han att det räcker med att vänta.

– Dels kan vi se en snabb förändring nu, och dessutom har vi infört en jämställdhetsbonus som är en rejäl morot.

Men Ruth Makita tror att det vore bättre med en kvotering för att få föräldrar att dela lika, som hon tror skulle vara bra för barnen.

– Det borde de bestämma lite hårdare. Det är lite olika hur man tycker och tänker och om politikerna bestämmer kanske det hjälper, sa hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".