Saab och GM

Muller: ”Det finns alltid alternativ”

Saab ska diskutera GM:s nej med Pang Da och Youngman.
– Jag förväntar mig att det händer i morgon (tisdag). Det finns alltid alternativ men vi har begränsad med tid, säger Saabs vd Victor Muller.

Han säger att Saabs räddningsplan nu behöver göras om.
– Vi måste gå tillbaka till ritbordet, säger Muller till Reuters.

Saabs vd och styrelseordförande Victor Muller tror att det är GM:s samarbete i Kina som ligger bakom bolagets ställningstagande. GM har främst samarbetsbolag, så kallade joint ventures, med kinesiska biljätten SAIC.

– Det är tydligt att GM är oroliga över att deras teknologi ska användas i Kina för att konkurrera med deras joint ventures*, kommenterar han GM:s besked i ett sms till TT.

När affären som syftar till att de kinesiska bolagen köper hundra procent av Saab presenterades den 28 september konstaterade Victor Muller att GM blir det tuffaste hindret.

– Eftersom den här upplägget uppenbarligen inte fungerar, skriver han.

De tidigare planerna där Youngman skulle äga 29,9 procent och Pang Da 24 procent i Saabs ägarbolag Swedish Automobile hade enligt Muller inte skapat samma problem eftersom det upplägget inte satte i gång maktskiftesklausuler på samma sätt.

Mullers förhoppning är att Pang Das och Youngmans ledning kan åka till Detroit och förhandla med GM.

* Joint ventures = Ett samarbete där företag går samman i ett nytt bolag för att kunna utveckla ett projekt tillsammans.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".