Saab och GM

Muller: ”Det är inte raketforskning”

Saab fortsätter ansträngningarna att få försäljningen till de kinesiska bolagen i hamn.
– I förhandlingarna med de kinesiska bolagen berättade jag vid många tillfällen att det skulle bli mycket svårt att få uppgörelsen accepterad av General Motors, säger Victor Muller, Saabs vd.

Saabs vd och styrelseordförande Victor Muller har haft diskussioner med Youngman och Pang Da på telefon under tisdagen. Han är hemma på Mallorca. De är i Kina.
– Det finns alltid en lösning när det finns parter som är villiga att samarbeta, säger han till TT.

Enligt Muller är Youngman och Pang Da fortfarande mycket intresserade av en affär.
– Deras upplägg har stött på allvarliga problem med General Motors så vi måste prata om vad som kan fungera. Det är inte raketforskning att förstå att GM skulle bli svåra att övertyga. Hade de velat sälja till kinesesiska ägare hade de gjort det 2009. Men det gjorde de inte, säger Victor Muller.

Han tolkar det som att GM oroar sig för att äventyra relationen med den kinesiska partnern SAIC. Kina är numera GM:s största marknad.

Tror du att det går att få ett ja från GM med ett ändrat upplägg?
– Det är för tidigt att säga. Vi måste göra en gemensam presentation för GM.

Den ursprungliga planen, med Youngman och Pang Da som delägare, diskuterade Saabvd:n med GM redan i juli, utan att få något besked. Upplägget med kinesiska ägare till hundra procent fick nej efter bara drygt en vecka.
– Det är ett faktum, konstaterar Muller utan att kunna slå fast att GM skulle ha accepterat den ursprungliga planen.
– Sannolikheten hade varit högre. Då skulle det varit tre minoritetsägare: Pang Da med 24 procent, Youngman med 29,9 procent och mitt bolag Tenaci med 27 procent. Dessutom ett börsnoterat bolag. Det är en helt annan sak.

John Zeng, analytiker på LMC Automotive i Shanghai, tror att det blir svårt att få till en Saabaffär.
– Chanserna är väldigt små, säger han.

Svårigheterna stavas både GM och NDRC, det kinesiska departementet som måste godkänna affären.
– Att GM sade nej var förväntat med tanke på erfarenheten från när GM var på väg att sälja Opel till Magna. Då var ett villkor att inga Opelbilar skulle säljas i Kina, säger han.

Att ändra ägarprocenten är troligen inte tillräckligt för att övertyga GM, enligt John Zeng.
– Jag tror inte att det handlar om 54 procent eller om 100 procent, utan om att GM är oroliga över att Saabbilar tas in på den kinesiska marknaden och kan konkurrera med GM:s bilar som delar mycket teknologi eftersom de är byggda på samma plattformar, säger han.

Dessutom tvivlar han på att Youngman och Pang Da som privata bolag har tillräckligt med stöd från NDRC.

Kan inte Youngman utveckla en egen plattform?
– Det kostar miljarder dollar och tar kanske fem år. De har inte kunskapen och inte pengarna, säger John Zeng.

GM stoppar Saabs affär med Kina

General Motors är tveksamma till Saabs Kina-affär. Foto: Scanpix.

#text=4787755#inte tekniklicenserna om Saab blir kinesiskt. Det innebär att affären med Pang Da och Youngman inte blir godkänd.

– Om vi fortsätter med licenserna skulle vi lägga viktig information i händerna på en potentiell konkurrent, säger James Cain, General Motors talesperson till P4 Väst

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".