Guy Lofalk, Saabs rekonstruktör. Foto: Scanpix/Adam Ihse.
Saabs rekonstruktion

Lofalk: ”Läget är allvarligt”

Så länge arbetet går framåt finns inga skäl att avbryta Saabs rekonstruktion. Det säger Saabs rekonstruktör Guy Lofalk och menar att man nu måste ta kontakt med GM för att få dom att ändra sig.

– Först måste utreda om vi kan få GM att ändra sig, det är vad vi i första hand måste göra, säger Guy Lofalk, Saabs rekonstruktör.

För Saab och dess ägare Swan handlar det nu om att försöka övertala och omvända GM.

Om det ens går finns inga svar på idag.

– Det finns inga anledningar att dra förhastade slutsatser. Men naturligtvis är läget allvarligt, säger Lofalk till Sveriges Radio.

Att tänka sig en lösning utan att GM delar med sig av sin teknik är så gott som otänkbart. Utan licenstillstånd, ingen bilproduktion.

Nu väntar bråda dagar för Saab, det handlar inte bara om att övertyga GM utan det måste även finnas pengar för att fortsätta rekonstruktionen.

– Det har Youngman och Pang Da sagt, att de ska finansiera rekonstruktionen.

Många viktiga datum väntar Saab framöver. Ett är 21 december, då upphör rekonstruktionen och tanken är att Saab ska begära en förlängning.

Men innan dess måste ett flertal pusselbitar falla på plats. Guy Lofalk vill dock inte gå in på vilka.

– I första hand måste de potentiella ägarna förklara hur de tänker för GM, säger Lofalk.

Andreas Kron/Ekot

Muller: ”Det här är inte raketforskning”

Victor Muller, vd för Saab. Foto: Victor Jensen/P4 Väst.

#text=4788718#ansträngningarna att få försäljningen till de kinesiska bolagen i hamn.
– I förhandlingarna med de kinesiska bolagen berättade jag vid många tillfällen att det skulle bli mycket svårt att få uppgörelsen accepterad av General Motors, säger Victor Muller, Saabs vd.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".