Zlatan Ibrahimovic. Foto: Scanpix/Dan Hansson.
Boksläpp

Zlatans nya karriär redan en succé

I går släpptes Zlatan Ibrahimovics bok "Jag är Zlatan". Och succén är redan ett faktum. Sveriges Radios kulturkorrespondent Gunnar Bolin menar att boken är "en av de bästa arbetarklasskildringar jag läst".

Boken är skriven tillsammans med författaren David Lagercrantz och den första upplagan på 100 000 exemplar såldes på nolltid.

Det har varit mycket försnack kring biografin "Jag är Zlatan Ibrahimovic" de senaste veckorna. Så mycket att boken släpptes av förlaget i förtid.

Sveriges Radios kulturkorrespondent Gunnar Bolin har läst boken och han är imponerad. Så här skriver han bland annat.

"Här finns bilder man inte glömmer. Som när Zlatans annars mest supande och frånvarande far handlar en säng på Ikea och sen bär den hem på ryggen kilometer efter kilometer, eftersom de varken har bil eller råd med transport. Eller när Zlatan och hans syster brutalt agas av mamman med träslevar från köket, slevar som till sist går sönder, och i ett utslag av ironi köper nya till henne i julklapp och slår in de i ett fint paket. Men kärleken till mamma och pappa finns ändå kvar.

Annars är det här en bok som osar av revansch, många blir uthängda och för säkerhetsskull lägger han uppgörelsen med den värsta fähunden Barcelonas tränare Pep Guardiola som en prolog ett första kapitel så att ingen ska missa det.

David Lagercrantz har lyckats behålla Zlatan Ibrahimovic språk, jag hör hans röst när jag läser och jag hoppas att läsovana elever, till och med läshatande ungdomar med samma uppväxtvillkor som Zlatan hittar till den här boken och känner sig stärkta."

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".