Robert Karlsson. Foto: Cecilia Bergil/P4 Väst.
Brottsplats skola

Robert mobbades under hela skoltiden

"Hade blåmärken över hela kroppen"
1:57 min

Under hela sin skoltid, från låg- och mellanstadiet i Vänersborg till gymnasiet i Vara, utsattes Robert Karlsson för mobbning och misshandel. Det hjälpte inte ens att polisanmäla skolan och förövarna, hans polisanmälningar blev snabbt avskrivna.

Att skolan är en otrygg plats visar många undersökningar.

– Det började i ettan, han retades och slog mig....Det gör ju ont även när man är i den åldern, säger Robert Karlsson.

Det här hände på Onjöskolan i Vänersborg. Pojken som slog Robert fick till slut flytta till en stödklass. Det var både bra och dåligt, tycker Robert nu.

– Det var bra att de blev uppmärksammade på det, men att sätta honom i en stödgrupp när han hållit på att bråka och slåss i fyra års tid... Jag hade hellre sett att han hade fått byta skola.

Robert Karlsson bor i Vara nu. Han har hunnit bli 23, och det är svårt att förstå att han klarade av att ta sig igenom hela sin skoltid. För när han flyttade till Vara och började högstadiet så började allt om igen, med en ny skolkamrat som valt ut Robert som mobbningsoffer.

– Det var i badhuset, då blev jag riktigt misshandlad, jag hade blåmärken över hela kroppen. Det var till och med två som kom och släpade undan honom, för han sparkade mig med stålhätta i duschen.

Den här gången polisanmälde Robert och hans mamma både pojken som misshandlat honom, och skolan som ingenting gjorde.

– Jag fick hem ett brev om att polisen påbörjar en undersökning, och efter två dagar: Förundersökningen läggs ner.

Det hjälpte alltså inte att polisanmäla?

– Inte någonting.

Brottsplats skola

Många barn och ungdomar utsätts för brott i skolan. Hur hanterar skolan det här? Och vad gör polisen? Den här veckan granskar P4 Väst #link=291720#


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".