Per Perssons hus på Dalgatan drabbas av motorvägsbygget i Lilla Edet. Foto: Marie Mattsson/P4 Väst.
Bygget av E45

”Från lyckliga gatan till kaos”

I sex månader har motorvägsbygget pågått genom Lilla Edet. Det är ett omfattande jobb och Lilla  Edet-borna får stå ut med buller, avstängda vägar och omledd trafik. Per Persson sitter på första parkett i hans hus på Dalgatan och känner sig instängd av bygget.

– Ffrån att det har varit lyckliga gatan har det blivit mer eller mindre kaos, säger Per persson.

Utanför Per Perssons hus är det uppgrävt och bara en provisorisk väg leder fram till hans garageinfart. Han har svårt att få ut bilen och måste få hjälp med att hämta posten, då hans knän är dåliga och postlådan är flyttad en bit bort. Och innan det är klart blir det än värre, för trafiken på E45.an ska ledas om på en provisorisk väg alldeles utanför villorna på Dalgatan.

– Det kanske jag inte var beredd på heller, men nu är det så, säger Per Persson.

Sträckan Kärra-Torpa är ett besvärligt vägbygge eftersom det pågår mitt i en tätort berättar Trafikverkets projektledare Lars Preinfalk. P4 Väst träffar honom mitt i det bullrande arbetet och han förstår att de närboende har det jobbigt.

– Det är jättebesvärligt för dem just nu, men vi har haft informationsmöten och vi har tagit till oss deras synpunkter, och jag tycker att vi har ett bra samarbete och vi försöker gå dem till mötes, säger Lars Preinfalk.

Och det håller Per Persson med om. Men att det skulle bli så mentalt jobbigt som han och hans fru upplever det, var han inte förberedd på, och det dröjer månader innan de kan få lugn och ro. I mars ska tunnelbygget utanför huset vara klart och först i slutet av 2012 ska den nya motorvägsträckan invigas.

– Jag betvivlar inte att det blir bra en gång, men det är ett långt steg till allt har ordnat sig. Så vi får kämpa vidare tills den blir klar, säger Per Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".