Två barn fastnade på berg i Lysekil

En pojke och en flicka i tioårsåldern fastnade på fredagskvällen på ett berg utanför Lysekil. Till slut nådde Räddningstjänsten den oländigt belägna platsen och kunde hjälpa barnen i säkerhet.

– Det som hände var att en pojke och en tjej i tioårsldern var ute och klättrade i berg. Men sedan kom ju mörkret. Det var brant och då varken kunde eller vågade de ta sig hem, säger Jörgen Sernemo, styrkeledare vid Räddningstjänsten i Lysekil.

Efter att barnen insåg att de inte kunde ta sig ner larmade de sin mamma med mobiltelefon som i sin tur tog kontakt med Räddningstjänsten.

Genom att beskriva vad de såg kunde Räddningstjänsten få en ungefärlig position på barnen. Sedan började sökandet.

-- Det var brant, stenigt, upp och ner och kolvart. Vi fick gå med våra ficklampor. Det tog nästan 45 min att ta sig fram. Men till slut hörde vi svar när vi ropade, säger Jörgen Sernemo.

Räddningstjänsten kunde sedan lyfta ner barnen från den klippavsats de satt fast på.

– Sedan när vi skulle tillbaka hade vi svårt att gå och med två små barn så vi kallade på lotsen istället för det var ganska nära till vattnet. Sedan tog lotsen dem till Lysekil.

Hur mådde barnen då?

– De frös. Det var inte många grader. Men annars var det bra. De fick komma hem till föräldrarna, säger Jörgen Sernemo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".