Dals-Ed

Dals-Ed tvåa i pillerligan

Dals Ed delar ut näst mest piller i landet till patienter som är över 80 år gamla. Hela 43 % av de som är över 80 år har tio läkemedel eller fler.

43 procent av de över 80 år som bor i särskilda boenden i Dals Eds kommun har tio eller fler mediciner utskrivna. Bara Bjurholms kommun delar ut mer piller till sina äldre, det visar en sammanställning som Dagens Samhälle gjort utifrån Socalstyrelsens Äldreguide.

Dals-Eds medicinskt ansvariga sjuksköterska Carina Johansson tycker att det är bekymmersamt. Hon tycker att de skulle kunna förbättra sina rutiner:

– Man brukar förorda att man ska ha läkemedelsavstämningar och gå igenom läkemedlen regelbundet. Det kan jag inte påstå att vi är så bra på här.

Problem som kan uppstå av att man får för många olika läkemedel är till exempel stor risk för biverkningar, utebliven effekt eller svårigheter att inta medicinerna på ett korrekt sätt. Dessutom beror upp till 30 procent av äldre människors akuta sjukhusinläggningar på läkemedelsbiverkningar, enligt FASS.

Distriktläkaren Björn Belfrage på vårdcentralen i Dals Ed tycker däremot att man gör ett bra jobb i Dals Ed. Han säger att de försöker att följa upp  alla patienters läkemedel en gång om året. Och menar att andra saker än just antalet läkemedel kan vara viktiga att titta på:

– Det här med andelen personer som har många olika läkemedel, det är inte automatiskt ett problem. Jag skulle gärna se att man använde andra kvalitetsmått också. Ett läkemedel sätts ju bara in för att patienten ska må bättre.

Men Carina Johansson tycker inte att läkemedelskontrollen räcker till som det är idag:

– Vi skulle behöva bli duktigare på att ha regelbundna kontroller av läkemedel på dem som vi har ansvar för.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".