Otjänligt dricksvatten i Järbo skola

Colibakterier i dricksvattnet i Järbo skola i Färgelanda gör att skolbarnen sedan igår får vatten levererat med tankbil.

Det var i måndags som resultatet av vattenprover visade att det finns colibakterier i dricksvattnet i Järbo skola.
Vattnet är otjänligt för förtäring. När kolibakterier finns i vatten är det tecken på förorening med tarminnehåll.
Järbo skola ligger alldeles intill länsväg 172 i Järbokrysset norr om Högsäter i Färgelanda kommun. På platsen har tidigare i år förekommit omfattande vägarbeten med omläggning av dagvattenledningar med mera. Skolans dricksvatten kommer från en egen brunn som också delas av tre hushåll i Järbo.
Sedan en tid finns rappporter om missnöje med dricksvattnets kvalitet i centrala Järbo kring skolan. Klorering av vattnet och vattenledningarna tidigare i veckan har inte hjälpt, berättar Färgelandas driftsansvarige för vatten och avlopp, KG Svensson för Radio Väst. Därför får nu Järbo skola och de tre berörda hushållen tills vidare sitt dricksvatten från tankvagnar som ansluts till vattenledningarna.
Järbo skola har 80 elever men skolmåltiderna har inte berörts av den dåliga vattenkvalitén eftersom maten levereras från ett centralkök i Färgelanda.
Kommunens VA-folk arbetar nu med att lokalisera föroreningskällan.
Jan Gustafsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".