Facklig kampanj i Rüsselheim

Facket pressat på Opel i Rüsselsheim

Det pågår fortfarande löneförhandlingar på Opel-fabriken i Rüsselsheim. Tuffa förhandlingar, där GM och Opel försöker pressa arbetarna till lägre lön och längre arbetstid för att få fabriken att vända förlust till vinst. Och GM-Opel har trumf på hand: Om företaget inte får igenom sina villkor, då hotar GM att stänga fabriken.

I slutet av månaden ska ett första förhandlingsresultat presenteras. Innan dess vill varken fack eller företagsledning uttala sig. Men facket har protesterat mot att tvingas förhandla under utpressning. Och den här utpressningssituation upprör Rüsselsheimsborna. Så här kan man inte göra, tycker många i Rüsselsheim, bland dem bokhandlare Hans-Jürgen Jaensen. Enligt honom borde företagsledningen i första hand söka felen hos sig själv och de beslut man fattat, som har lett fram till att Opel förlorar marknadsandelar. Att i stället lägga skulden på arbetarna och gå ut med hot om att stänga fabriken för att tvinga fram lägre lön och längre arbetstid bara skadar Rüsselsheim och försäljningen av Opelbilar, säger Hans-Jürgen Jaensen. Och själva diskussionen om var bilarna ska byggas skadar också Saab i Trollhättan för bilköparna blir osäkra och väljer kanske att köpa någon annan bil. Alla förlorar på företagets agerande: företaget självt, de anställda, Sverige och Trollhättan, förutom Rüsselsheim, anser menar stadsfullmäktige-ledamoten och socialdemokraten Rosemarie Meyer-Hoch. Ylva Tjörnstrand

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".