Väktarlöner klara

Ett nytt löneavtal som berör 17 000 anställda på landets 135 bevaknings- och säkerhetsföretag har skrivits på av Transportarbetarförbundet och arbetsgivarorganisationen Almega. Enligt Transport ger avtalet totalt drygt 1 500 kronor mer i månaden under tre år framåt.

Avtalet för väktarbranschen blev som vanligt klart i god tid. -Det är viktigt i den här branschen, att vara ute i god tid. Det är en bransch som är väldigt konfliktkänslig. Vi kan inte ta konflikter.
-Det är därför vi vill göra upp i lugn och ro och i god tid, säger Jonas Milton, vd för Almega. 
Utöver löneökningarna ingår ett kompetensutvecklingsprogram med en väktarutbildning i tre steg för medlemmarna.
-Inom 24 månader ska väktarna ha gått igenom de här tre stegen och det generar totalt 4:50 kronor per timme totalt i extra påslag, säger Per Winberg, ordförande för Transport. -Därutöver har vi kommit överens om allmänna påslag på i genomsnitt 500 kronor under perioden. Och sedan har vi konsekvenshöjt OB-tilläggen, fortsätter Winberg. Han säger sig vara ”mycket nöjd” med avtalet.
-Det är förbundets näst största avtalsområde och vi ligger i alla fall en bit i överkant jämfört med det heliga mantrat, 7,3 procent på tre år. Det här täcker mer än väl upp det, säger Winberg.
Tariffsystem Avtalet gäller från den 1 januari 2005 till den 31 december 2007 och berör omkring 10 000 heltidsanställda och 7 000 som arbetar som väktare på deltid.
Transport, som har drygt 8 000 medlemmar i branschen, har av tradition förhandlingsrätten. Ingångslöner, grundlöner och behovsanställdas löner höjs med en procent per avtalsår. I det tariffsystem som används för avlöning av bevakningspersonal ökar lönerna i genomsnitt med 7,2 procent under perioden. Var man som väktare hamnar i tariffsystemet beror bland annat på hur länge man varit verksam i branschen.
-I pengar blir den genomsnittliga nivåökningen under perioden 1 305 kronor, men det varierar, säger Milton. Löneökningen blir störst under 2005, då den i genomsnitt uppgår till 480 kronor. Därefter blir snittet 430 kronor under 2006 och 395 kronor under 2007, enligt Milton./TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".