NU-utskottet utreds mer

Igår fick NU-sjukvårdens toppolitiker reda på orsakerna till att det har läckt så mycket pengar i vården. Men det finns inga enkla förklaringar till det. Istället beror det på organisationen och orsaker som ligger långt tillbaka i tiden.
Det handlar om 76 miljoner kronor som NU-sjukvården överskred budgeten med förra året. Nu börjar regionens expertgrupp bli klar med sin översyn av hur pengarna har rullat. Och det börjar också revisorerna bli. De har gjort en översyn av ekonomin vid sidan om expertgruppens arbete. Per-Olov Blom som är centerpartist och ordförande i NU-sjukvårdens utförarstyrelse - han fick reda på en del resultat vid ett möte i Vara igår. Men han vill inte låta sig intervjuas. Istället hänvisar han till en presskonferens nästa vecka - onsdag - samma dag som hela styrelsen för NU-sjuklvården får rapporterna. Blom säger till Radio Väst att det inte går att hitta någon enkel orsak till att pengarna har runnit iväg. Istället är det hur NU-sjukvården är uppbyggd som är orsaken. Ett exempel som han nämner kan vara att det kanske skulle behövas nån form av ekonomisk utbildning bland vårdpersonalen, säger han. För att ledningen och personalen ska tala samma språk. Enligt Per-Olov Blom har det spridit sig en kunskap om att det är viktigt att hålla i pengarna och arbeta för att få ekonomin i balans. Det säger han efter att ha pratat med cheferna för sjukhusen i NU-sjukvården. Och bara det betyder att det kommer att gå bättre för ekonomin i år, säger Per-Olov Blom.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista