Bosse Adriansson Tel 0522-67 00 55

Vänsterpartiet - ett parti i kris

Sveriges Radio Västs politiske kommentator:
- Vänsterpartiet kommer att överleva, men marginaliseras. Och i valet om två år kan vänsterpartiet få konkurrens av två nya partier.

Vänsterpartiet är ett parti i kris nu när det förflutna hunnit ikapp partiet för gott, nu när hyckleriet och dubbelspelet fått ett antal ansikten.
Vänsterpartiet kommer att överleva - men kommer att marginaliseras. Och i valet om två år kan vänsterpartiet få konkurrens av två nya partier.
För vänsterpartiet hotas och utmanas från två håll. Vägval vänster är i praktiken en fraktion inom vänsterpartiet. De har en egen hemsida, anordnar egna seminarier och dess ordförande, Johan Lönnroth, kom till vänsterpartiets senaste kongress med ett alternativt partiprogram.
Vägval vänster, som också samlar socialdemokrater och miljöpartister på vänsterkanten, måste för sin egen trovärdighets skull ställa frågan hur länge de kan stanna kvar inom vänsterpartiet. Svaret kan mycket väl bli en ny partibildning till valet om två år.

Den senaste partikongressen i vänsterpartiet blev närmast en massaker på de så kallade förnyarna i partiet. Alice Åström, som kandiderade till partiledare, fick inte ens plats i partistyrelsen. I valet om två år kan förnyarna komma att söka sin stora revansch.

Samtidigt hotas vänsterpartiet av de nygamla planerna på ett kvinnoparti eller en kvinnolista i nästa val. Och för ett parti som kallar sig feministiskt och som lockat till sig framför allt kvinnor i offentliga sektorn blir ett nytt kvinnoparti en allvarlig konkurrent.

När nu vänsterpartiet solkats ner ordentligt kan både Vägval vänster och feminister med partiplaner få den kick de behöver för att ta steget fullt ut.

Vänsterpartiet kan alltså mycket väl komma att splittras och ett vänsterparti kan bli tre i nästa val. Kvar blir en kärna av traditionalister och kommunister - möjligen på väg mot en ökenvandring i politiken.
Bosse Adriansson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".