Högskolan kan få mer pengar till forskning

Näringsminister Leif Pagrotsky utesluter inte att det kan bli ökade forskningsanslag till högskolan HTU, trots att beskedet i regeringens höstbudget var ... tvärtom.

Det finns jättar och det finns dvärgar inom den svenska forskningen. Jättarna kan heta Chalmers i Göteborg eller Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, i Stockholm.
Nyligen gick de båda jättarna ut och berättade att de skulle samarbeta för att bli världsledande inom bilindustriforskning och när regeringen öppnar för mer pengar till fordonsforskningen, som vi berättade om i lördags, ja då spiller det över på både Chalmers och KTH. Men det finns dvärgar som sagt.
De forskningsanslag som högskolan HTU fick i regeringens höstbudget täcker inte ens ökade lärarlöner. Häromdagen sa en företrädare för Scania att det är fel att ”smeta ut resurserna över hela landet om det skall gå att få kompetens”.
Men näringsmister Leif Pagrotsky utesluter inte att det kan bli ökade forskningsanslag till högskolan HTU. han menar att de små högskolöskolorna är väl så duktiga i sin forskning menar han.
- Vi för nu en dialog med Trollhättans kommun, regionen och Saab om alla frågor som dom vill lägga på bordet inför GM:s beslut och vi är öppna för samtal om detta också, säger näringsminister Leig Pagrotsky till Sveriges Radio Väst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".