Båten Merengue Bild: Ellenyachting

S/Y Merenge från Orust belagt med nyttjandeförbud

Lustjakten Merengue från Orust som havererade utanför Aberdeen i Skottland i onsdags får inte fortsätta sin resa. Sjöfartsinpektionen har förbjudit all vidare färd.

Merengue, från Slussen på Orust som var på väg till Västindien med elva personer ombord, råkade alltså i sjönöd utanför den skotska kusten i onsdags morse. Nio personer fick evakueras med helikopter och båten togs in i hamn.

Och nu har alltså sjöfartsinspektionen, både den svenska och den engelska, tittat på den. Ronny Hansén säger till SR Väst att båten är för klen för att få gå som det var tänkt, med passagerare, eller betalande besättning, paying crew, mellan Europa och Västindien. Den är byggd som en fritidsbåt, och uppfyller inte kraven för handelsfartyg, som alltså ska gälla vid såna seglatser.

Och det var också själva orsaken till haveriet, enligt sjöfartsinspektionen, att båten är för klen. Den klarade inte vädret, den fick skador i skrovet av dom kraftiga vågorna, när det blåste kuling på Nordsjön i måndags. Nu ligger båten i Skottland och får inte flyttas förrän den är lagad och godkänd av sjöfartsinspektionen. Och inte nog med det, ägarena hotas av åtal eftersom dom har skickat iväg båten utan att ha tillstånd för passagerartrafik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".