Vänersborg

50-åring nekar till fildelningsbrott

1:00 min

I dag hölls rättegången om ett uppmärksammat fildelningsbrott i Vänersborgs tingsrätt. Det är en 51-årig man som står åtalad för att ha sköttt en fildelningstjänst. En så kallad hubb.

Den åtalade mannen har haft en tjänst som gör att man kan söka efter låtar och filmer. Men det är de enskilda användarna som har haft själva filerna. Den så kallade hubben är knutpunkten i ett nätverk som använder tekniken direkt connect.

– Det som den här mannen har gjort enligt min mening är att ha haft den här tjänsten som har gjort att fildelningen ens har varit möjlig, säger åklagare Fredrik Ingblad.

Tre personer från Piratpartiets ungdomsförbund Ung pirat var där för att direktsända hela rättegången på internet. De fick inte ta bilder, men ljudet var bra nog. De vill uppmärksamma att det pågår rättegångar i fildelningsfall. Nils Agnesson, som är förbundssekreterare i Ung pirat tycker att det är viktigt att uppmärksamma rättegångarna i fildelningsbrott.

– Det här en helt vanlig Svensson som har blivit utvald och åtalad för fildelning. Det är vanliga personer som i princip sätts i fängelse, säger Agnesson.

Domen kommer den 22 december.

Caroline Gollungberg
nyheter.vast@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista