Hyran 2012

Höga och sena krav får kritik

1:22 min

Vid årsskiftet brukar hyran gå upp på grund av ökande kostnader för hyresvärdarna. Men de krav som kommer i år tycker Hyresgästföreningen är både alltför sena och alltför höga.

– Det tycker vi generellt är de höga hyreshöjningskrav som kommer från både kommunala bostadsbolagen och de privata fastighetsägarna, säger Arne Nilsson som är regionchef på Hyresgästföreningen Bohus-Skaraborg. 

Mellan tre och sex procent eller mellan 150 och 300 kronor i månaden för en normaltvåa, ligger kraven på från både allmännyttiga bostadsbolag och från de få privata hyresvärdar som efter lagändringen i början av året nu också kommer att förhandla med Hyresgästföreningen.

Arne Nilsson är inte helt nöjd med hur det sett ut hittills.

– Man kan ju också se att de underlag som kommer in, framför allt på privatsidan, är undermåliga, säger han, och vi kan naturligtvis inte förhandla några hyror förrän vi har ordentliga underlag.

När Hyresgästföreningen väl får in det underlag som de har rätt att kräva återstår ett styvt arbete med att se om allt stämmer för det finns många sätt att räkna och beräkna hur ekonomin utvecklar sig.

Eurokrisen kan få sina följdverkningar här också och hur enskilda kommuner vill ha betalt för sina tjänster. Varje kommun höjer sina taxor olika mycket och ibland försöker kommuner få in lite extra pengar genom att vältra över kostnader på bostadsbolaget.

I till exempel Lysekil har kommunen under året höjt sin ersättning för att de går i borgen för lån till Lysekilsbostäder. Lysekils kommun får där igenom in flera miljoner i kassan utan att det kostar någonting.

Det borde inte Lysekilsbostäders hyresgäster betala, tycker Arne Nilsson – det är pengar kommunen får ta in via skattsedeln.

Arne Nilsson tycker att hyreshöjningar som går att motivera borde ligga på mellan noll och två procent, vilket skulle innebära upp till drygt 100 kronor i månaden för en tvåa.

Bara en bråkdel av 40 bostadsbolag är ännu färdigförhandlade, så beskedet om hur mycket hyran ökar nästa år dröjer.

– Det finns inga förutsättningar att vi ska vara klara till den första januari, säger Arne Nilsson till P4 Väst.

Jörgen Winkler

jorgen.winkler@sverigesradio.se
0522-67 00 51

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista