Allvarliga brister på lekland

1:52 min

Många populära lekland har allvarliga säkerhetsbrister, konstaterar Konsumentverket. Av elva granskade lekland hade alla minst ett allvarligt fel som kan leda till ödesdigra konsekvenser om olyckan är framme. Ett av leklanden som granskats finns i Vänersborg.

”Resultatet är nedslående”, kommenterar utredaren Annika Ahlberg.

Leklanden har blivit fler de senaste åren. Granskningen inleddes efter att flera allvarliga incidenter inträffat.

Leklandsboomen tros ha öppnat för oseriösa aktörer som inte sätter säkerheten främst. Bland annat finns exempel på barn som fått skallskador och frakturer sedan de lekt på lekland.

Konsumentverket är också mycket kritiskt till att leklanden upplyser sina besökare om att ”all lek sker på egen risk”. Företag kan inte på detta sätt friskriva sig från ansvar, anser myndigheten.

I takt med att allt fler lekland har öppnat har Konsumentverket fått in fler rapporter om barn som har skadats.

– De anmälningar som vi fått in har framförallt varit rätt allvarliga skador där det har handlat om skallfrakturer och andra frakturer på ben och armar, säger Annika Ahlberg, utredare på Konsumentverket. 

Nu har verket startat så kallade tillsynsärenden på de elva granskade leklanden för att följa upp att åtgärder vidtas och att säkerheten förbättras. Dessutom inleds ytterligare åtta tillsynsärenden på lekland som ännu inte besökts.

”Samtidigt vill jag betona att de allra flesta lekland vi besökte ville göra rätt och vara säkra, även om inte alla förstår behovet av säkerhetsrutiner”, säger Annika Ahlberg.

– Så här får det inte vara. Barn ska inte löpa risk att skada sig allvarligt på grund av vuxnas okunskap, säger Anna Ekegren, jurist på Konsumentverket.

Exempelvis fanns fel på klätterställningar som innebär att barn kan fastna med huvud och hals och riskera att strypas.

– Det är väldigt allvarligt och något som leklanden måste åtgärda. Det är inte acceptabelt med sådana brister.

Okunskapen om vilka säkerhetskrav som gäller har varit stor i branschen.

– Leklanden är ju ett ganska nytt fenomen och vi har ägnat mycket tid åt att informera dem om vad det är det ska rätta sig efter. De har i sin tur varit väldigt engagerade och positiva till att vi genomfört kontrollerna, säger Anna Ekegren.

Vågar man som förälder ta med sina barn till ett lekland?

– Det tycker jag absolut. Det man behöver komma ihåg är att man har ett delat ansvar för säkerheten. Leklanden ansvarar för att själva leklandet är säkert att leka på. Sedan har föräldern också ett ansvar att se till hur barnet leker.

TT/Ekot

Fråga

Granskade lekland

Alabs lekland/3stad lekland i Vänersborg
Andys Lekland i Malmö
Busfabriken i Norrköping
Bushuset i Göteborg
Busplaneten i Umeå
Ica Maxi Haninge Minihus
Knasiga Kojan i Örnsköldsvik
Lek & Buslandet i Göteborg
Leos Lekland i Malmö
Lekpalatset i Järfälla
Nickis Äventyrslek i Uppsala

Källa: Konsumentverket (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.