Saab

Saabs ödesbesked framflyttat

Ödesbeskedet från tingsrätten om Saab Automobiles rekonstruktion ska upphöra eller inte skjuts upp. Saab ansökte om att frågan ska avgöras vid ett sammanträde och så blir fallet – på måndag klockan 13 sker det.

– Det kommer vara en muntlig förhandling på måndag klockan 13, bekräftar Saabs informationsdirektör Eric Geers för P4 Väst.

– Det blir i stället för ett skriftligt yttrande och därför blir det inget beslut på fredag från tingsrätten, säger Geers till P4 Väst.

Saab begärde under tisdagen att frågan ska avgöras vid ett sammanträde där Viktor Muller och företrädare för kinesiska Youngman ska få möjlighet att komma med sina synpunkter.

Företaget ska också presentera den kortsiktiga och långsiktiga finansieringen.

Det betyder att Saab nu har ytterligare ett par dagar på sig att jobba fram en lösning som ska göra att företaget överlever.

Stefan Nilsson, rådman vid tingsrätten i Vänersborg, förklarar varför rätten gick Saab till mötes och ordnar en muntlig förhandling.

– När en part i ett ärende som detta begär en förhandling krävs det starka skäl att neka det. Inom rimliga gränser så har en part i ett ärende rätt att få en muntlig förhandling, säger Nilsson till TT.

Tidigare än måndag hade man heller inte klarat av att arrangera den.

Tidigare var det tänkt att frågan om Saabs framtid skulle avgöras på basis av handlingar som kommit domstolen till del. Nu får Saab en chans att prata för sig.

– Vi kommer att kalla alla parter, Saab själv som begärt förhandlingen och rekonstruktören. Vi kommer att underrätta alla de borgenärer som var med på borgenärssammanträdet (31 oktober) så att de kan vara med vid förhandlingen, säger Stefan Nilsson till TT.

Även Rachel Pang, vd för kinesiska Youngman, ska vara med vid det möte med Vänersborgs tingsrätt på måndag. Förhandlingen kommer att vara öppen.

Tingsrättens beslut om rekonstruktionen ska fortsätta eller ej kommer att grundas på det som sägs under förhandlingen samt det som läggs fram i olika handlingar.

Youngman ska investera tio miljarder

Kinesiska Youngman har åtagit sig att investera tio miljarder kronor i Saab Automobile under fem år. Det skriver #link=297248#som menar att Saabs vd Victor Muller snart är klar med sin plan för Saab.

Victor Jensen

Victor Jensen, P4 Väst

victor.jensen@sverigesradio.se
0522-67 00 64

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.