Vänersborg/Trollhättan/Lilla Edet

Utbildar för att upptäcka kvinnovåld

1:29 min

90 procent av allt våld mot kvinnor i nära relationer kommer aldrig till polisens kännedom. För att få bukt på det här satsar nu Vänersborg, Trollhättan och Lilla Edets kommuner på utbildning för att bättre kunna hjälpa utsatta kvinnor.

– Jag tror att vi behöver höja kompetensen hos vår personal, och vi behöver också höja kompetensen hos våra samverkansparter, säger Johan Lund som är sektionschef för individ- och familjeomsorgen i Vänersborg.

Utbildningen kommer bestå av en generell del och en specialiserad del.

– Kan till exempel vara att våga fråga, hur och på vilket sätt frågar jag och vad gör jag med svaret. Man kommer få gå igenom och lära sig att göra hot och riskbedömningar och det kommer att tas fram en handlingsrutin som är gemensam för alla tre kommuner, säger Johan Lund.

Bara var tionde fall av våld mot kvinnor i nära relationer kommer till polisens kännedom.

Det finns ett stort mörkertal, och skuld och skam ses som en anledning till att så få kvinnor anmäler att de blivit utsatta för våld i relationen. Det visar en färsk undersökning från Nationellt centrum för kvinnofrid där Åsa Witkowski är verksamhetschef.

– Jag tycker att man alltid ska erbjuda kvinnan att fundera över de alternativ som man kan erbjuda. I sjukvården handlar det naturligtvis om det medicinska omhändertagandet, men också att vi kan erbjuda psykosocialt stöd.

Hon tycker att utbildningsinitiativet i Trollhättan, Vänersborg och Lilla Edet är bra.

– Utbildning är ett väldigt viktigt steg för att komma närmare möjligheten att ge ett gott omhändertagande i vårdenför kvinnor som är utsatta för våld, säger Åsa Witkowski.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista