Fotboll

Robin Hood-lösning föreslås inom elitfotbollen

1:32 min

Ljungskile SK kämpar med sin ekonomi och det gör också många andra svenska fotbollskklubbar. Lösningen ligger i mer gemensamma lösningar och att de större klubbarna delar med sig mer till de mindre, tror Karl-Erik Nilsson, som har stor chans att bli nästa ordförande i Svenska Fotbollförbundet.

Ett större samarbete mellan fotbollsklubbarna på elitnivå är vad Karl Erik Nilsson vill se och en bättre fördelning så att klubbar som Ljungskile SK kan få en lite större bit av kakan och en större ekonomisk trygghet.

– Då handlar det om att man måste vara beredda att släppa till från de större klubbarna så att det kan bli gemensamma lösningar, säger Karl Erik Nilsson.

Genom samarbetet skulle fotbollen bli mera attraktiv för sponsorerna som skulle pumpa in mer pengar. Och Anders Wallgren, ordförande för Ljungskile SK, välkomnar förslag som ger mer pengar till klubbarna.

– Att se till att ekonomin blir bättre för alla klubbar i Superettan och inte minst för oss i Ljungskile, det klart det är viktigt, säger Anders Wallgren

Från storklubbarna, är däremot tongångarna lite annorlunda. Per Nilsson som är vd för Malmö FF tror visserligen på att fler gemensamma avtal kan ge mer pengar till fotbollen, och pekar på Norge som ett bra exempel.

Men det är ett vägval om man ska satsa på större bredd eller att satsa på storklubbarna som behöver mycket mer pengar för att kunna hänga med i Europa. Och Karl Erik Nilsson håller med om att svensk fotboll sackar efter.

– Där har vi ju tyvärr inte haft så stora framgångar de senaste åren, kvalitén på de svenska toppligorna jämfört med Europa har ju inte haft en positiv utveckling, säger Karl-Erik Nilsson, så där är ju en utmaning att både hålla ihop och jobba med bredden och ge dem möjligheter, och samtidigt skapa förutsättningar för elitklubbarna att nå framgång.