Karl-Erik Nilsson om pensionen:

”Kompenserar dålig lön”

1:52 min

Chanserna har ökat för Uddevallabon Karl-Erik Nilsson att efterträda Lars Åke Lagrell som bas för fotbollssverige, när bara en konkurrent är kvar. Men Karl-Erik Nilssons pensionutnyttjande är besvärande och nu förklarar han för första gången varför han tar ut politikerpension trots att han arbetar med ett eget bolag.

– Antingen har jag ett nytt uppdrag eller så har jag det inte och har jag inte det då kommer jag fortsätta att ha möjligheten att ta ut de här ersättningarna, säger Karl-Erik Nilsson till P4 Väst.

Skulle Karl-Erik Nilsson bli vald till ordförande i Svenska Fotbollförbundet i mars nästa år så slipper skattebetalarna i Emmaboda betala drygt 300 000 kronor om året till Karl-Erik Nilsson pension. Om inte kommer utbetalningarna att fortsätta.

Anledningen till att Karl-Erik Nilsson väljer att utnyttja förmånen är att han ser det som en kompensation för ett lågt kommunalrådsarvode.

– Det är klart att det är, säger Karl-Erik Nilsson, och jämför sig med kommunala topptjänstemän.

– I många kommuner så låg ju de ledande kommunpolitikerna och den ledande chefen på samma lönenivå för ett stort antal år sedan, i många kommuner i dag så har de ledande tjänstemännen kanske dubbelt så höga ersättningar, just för att det finns ett trygghetssystem för de ledande politikerna efteråt, förklarar sig Karl-Erik Nilsson.

Karl-Erik Nilsson var kommunalråd på halvtid och tjänade hälften av ett heltidsarvode på 38 672 kronor i månaden när han 2006 slutade efter 12 år, 49 år gammal.

I pension får Karl-Erik Nilsson 25 248 i månaden och har sammanlagt fått ut nära 1,5 miljoner under nära fem år från Emmaboda kommun, samtidigt som han arbetat för andra kommuner och ställt upp på olika arvoderade uppdrag för Fotbollförbundet, men stoppat in alla förtjänster i det företag han driver.

Helt enligt reglerna, men Karl-Erik Nilsson är ändå medveten om att politikerpensionen inte var tänkt riktigt så.

– Det är så lätt att ha en hög moral och en hög etisk uppfattning när man gör det rent generellt, men kommer du in på sakfrågan väldigt specifikt, då blir det lite annorlunda, säger Karl-Erik Nilsson.

Bosse Adriansson kommenterar

Jörgen Winkler

jorgen.winkler@sverigesradio.se
0522-67 00 51

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista