Den döda Valder

Valen Valder blir upphov till valhemsida

Den senaste tidens förekomster av valar i allmänhet i trakterna kring Byfjorden utanför Uddevalla och i synnerhet näbbvalen Valders besök där, kommer nu att uppmärksammas i en speciell valkampanj.

En hemsida kommer att upprättas där folk kan rapportera in förekomster av valar längs Sveriges kuster. Dels genom att ringa och dels genom att skicka in bilder på valarna till en speciell faktabank där informationen kommer att samlas för allmänhetens beskådan. Via hemsidan skall man sedan kunna kontrollera om det kommit in några nya observationer.

- Jag kände att jag visste för lite om valarnas förekomst här i Sverige och i samtal med andra forskare kom vi fram till idéen, säger Jan Uddén, biolog från Bohusläns Museum och en av initiativtagarna till projektet.

- Bara här på västkusten har vi ju under en kort period i augusti haft besök av valar och andra däggdjur. Förutom näbbvalen Valder så besökte en vikval Gullmaren under samma period. Dessutom visade sig ett par tumlare som simmade in och ut i Gullmaren. Så aktiviteten av valar har varit stor här, säger Jan Uddén.

Bakom projektet står Naturvårdsverket, Fiskeriverket, Riksmuséet och Klubb 300. Klubb 300 sysslar vanligtvis med fågelskådning men skall nu hjälpa till med valskådningen.

Än så länge finns inte hemsidan eller telefonnummret. Men Jan Uddén säger till Sveriges Radio Väst att han tror att den blir verklighet inom kort.

//Thomas Graf

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".